Banca Națională a României (BNR) a anulat licitația pentru cumpărarea în leasing a unui număr de 5 autovehicule, contract estimat la 3,75 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de 4 ani, după ce a constatat erori care făceau necesară reevaluarea specificațiilor tehnice conținute de caietul de sarcini și care ar fi condus la discriminarea și aplicarea unui tratament inegal unor viitorii ofertanți.
“Procedura a fost anulată în conformitate cu prevederile articolului 211, litera b) coroborat cu articolul 212, aliniatul 1, litera c) și aliniatul 2 din Legea 98/2016 privind achizițiile publice. Este necesară reevaluarea specificațiilor tehnice conținute de caietul de sarcini”, potrivit instituției.
Articolul 211 din Legea 98/2016 spune că procedura de atribuire se finalizează prin încheierea contractului de achiziție publică/acordului - cadru sau anularea procedurii de atribuire.
Autoritatea contractantă are însă obligația de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziție publică dacă încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului, se arată articolul 212, aliniatul 1, litera c) din actul normativ.
CITEȘTE ȘI Fiscul le-a lăsat pe fiicele lui Voiculescu și pe Marian Iancu fără acțiuni la o fermă, respectiv fără o stație de carburanțiPrin încălcări ale prevederilor legale se înțelege situația în care, pe parcursul procedurii de atribuire, se constată erori sau omisiuni, iar autoritatea contractantă se află în imposibilitatea de a adopta măsuri corective fără ca aceasta să conducă la încălcarea principiilor prevăzute la articolul 2, aliniatul (2) din Legea 98/2016, se explică articolul 212, aliniatul 2 din actul normativ.
Articolul 2 din Legea 98/2016 spune, la aliniatul 2), că principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziție publică și a organizării concursurilor de soluții sunt nediscriminarea, tratamentul egal, recunoașterea reciprocă, transparența, proporționalitatea și asumarea răspunderii.
Termenul de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru vineri, 26 august, ora 16.00, iar licitația a fost anulată în data de 12 august, conform datelor BNR.
CITEȘTE ȘI Cheltuielile de personal ale statului au crescut cu 10,2% în primele 7 luni, la venituri mai miciPotrivit caietului de sarcini, două dintre cele 5 vehicule urmau să aibă o lungime maximă de 5,3 metri și o lățime de cel mult 1,95 metri, motorizare pe benzină și putere de cel puțin 450 CP, precum și cutie de viteze automată cu minim 8 trepte înainte.
De asemenea, vehiculele urmau să fie dotate cu display cu hologramă pe parbriz, tracțiune integrală permanentă, sistem de recuperare a energiei, sistem de asistare la pornire din pantă și de păstrare a benzii de mers, precum și tapițărie de piele.
În plus, echiparea vehiculelor ar fi inclus sistem suplimentar de încălzire și sistem blue ray player cu recepție a programelor TV pentru toate locurile, precum și faruri cu laser pentru fază lungă și cu led pentru faza scurtă, geamuri termoizolante, închise la culoare ce reflectă radiațiile infraroșii și cu protecție acustică.
Celelalte trei vehicule ar fi avut dimensiuni mai reduse și motorizări mai slabe, dar dotările rămâneau într-o zonă superioară.